Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018




 

Θρησκευτική πανήγυρις Αγίας Παρασκευής Κρίνου – Υπέρ των πυρόπληκτων θα διατεθούν τα έσοδα

Στις 26 Ιουλίου ημέρα Πέμπτη εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας οσιομάρτυρος Παρασκευής στον Κρίνο. Την προηγούμενη ημέρα στις 7.30μμ ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην αγία. Ανήμερα ετελέσθη όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος, του αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Μυτιληνή και συγχοροστατούντων, του πατρός Γεωργόπουλου Κωνσταντίνου και του εφημέριου πατρός Γεωργίου Βασιλόπουλου. Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας στον προαύλιο χώρο του ναού.
Το ίδιο βράδυ ο εκπολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε στο προαύλιο του σχολείου εκδήλωση, όπου προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα και κρασί εκ του συλλόγου και παραδοσιακές πίτες από τις γυναίκες του χωριού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τα χορευτικά τους συγκροτήματα οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι Λακκόπετρας και Μύρτου.

Η γραμματέας του συλλόγου στην εναρκτήρια ομιλία ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα έσοδα της εκδήλωσης να διατεθούν υπέρ των πυρόπληκτων. Πιο συγκεκριμένα θα δοθούν στο Λύρειο παιδικό ίδρυμα στο νέο Βουτζά, ένα ορφανοτροφείο που μεγαλώνει 65 παιδιά και δε γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία και τις δράσεις του συλλόγου ο οποίος ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου 1985 με έδρα τον Κρίνο Αχαΐας και πρωταρχικό στόχο την προαγωγή των γενικότερων συμφερόντων της περιοχής καθώς και τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του και των κατοίκων του χωριού. Παράλληλα η δράση του αποσκοπεί στη μορφωτική και πολιτιστική πρόοδο των κατοίκων μέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων αλλά και μέσω συλλογικών ενεργειών για τη βελτίωση στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας, υγείας, παιδείας, ψυχαγωγίας και περιβάλλοντος. Τέλος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του συναριθμείται η δημιουργία έργων στον Κρίνο αλλά και η προώθηση επίλυσης θεμάτων προς τους αρμοδίους.
Από το έτος ιδρύσεώς του έως σήμερα ο εκπολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τη θρησκευτική πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής, τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης και της Πρωτομαγιάς. Στο παρελθόν με αφορμή τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου είχε πραγματοποιηθεί η γιορτή του λαδιού. Πέρσι φιλοξενήθηκε η θεατρική παράσταση «Ο θάνατος του Περικλέους» από τους ταξιδευτές της πρόζας, ενώ δεν πρέπει να παραληφθεί η συμβολή των γυναικών του συλλόγου στην καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Άξια λόγου είναι και η προσπάθεια για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Το 2016 εγκαινιάστηκε η πέτρινη βρύση που κοσμεί την είσοδο του χωριού και κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων στήνεται στην πλατεία το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη.
Σε μια εποχή όπου πολλά παραδοσιακά στοιχειά ισοπεδώνονται και όλο και λιγότεροι νέοι ασχολούνται με τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων ο εκπολιτιστικός σύλλογος αισθάνεται μεγαλύτερη υποχρέωση με κάθε τρόπο να διατηρηθεί η παράδοσή μας και να ενισχυθεί ο τόπος μας. Γι’ αυτό επιθυμία όλων είναι να συνεχιστεί το έργο του με τη συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού.



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Κρίνου ευχαριστεί ιδιαίτερα τα παραδοσιακά συγκροτήματα των συλλόγων της Λακκόπετρας και του Μύρτου, τον αντιδήμαρχο οικονομικών και διοίκησης κ. Γκοτσόπουλο Βασίλη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Διονύσιο Γκοτσούλια, τους δημοτικούς συμβούλους κ. Ηλία Καμπέρο, Στεργιόπουλο Άγγελο, Παναγιωτόπουλο Γεώργιο, τον τέως περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων κ. Μυλωνά Σπύρο, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ. Σταυρόπουλο Βασίλη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φράγκα κ. Γκοτσόπουλο Βασίλη και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αράξου κ. Πικραμένο Τάκη, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δυτικής Αχαΐας της Ν.Δ. Σπύρο Σταυρογιαννόπουλο, που μας

ΠΗΓΗ .ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΑΓΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου